Home » FAQ

FAQ

Veel gestelde vragen

 

Buiten wel, binnen niet...

Op deze vraag is geen eenvoudig antwoord mogelijk. Het is namelijk als volgt; Chinees hardsteen wordt gezaagd uit massieve blokken. Om deze zaagsporen te verwijderen wordt de tegel ‘gezoet’ (De lichtste vorm van polijsten) Dit maakt de tegel donkerder dan hij van nature is. In de buitenlucht wordt deze ‘zoetlaag’ afgebroken door de UV-straling in het zonlicht. Door het verdwijnen van de zoetlaag krijgt de tegel zijn originele kleur. Deze is lichter dan de zoetlaag. (zie ook krassen) Bij gebruik als binnenvloer, blijft de zoetlaag onaangetast. (geen UV-straling)
Binnen blijft de kleur dus gelijk aan hoe de tegel geleverd wordt.

Wordt (Chinese) hardsteen glad bij regen?

Het antwoord is nee...als hardsteen nat wordt stroeft deze juist op.

Dat is de reden dat het vaak om zwembaden heen gebruikt wordt.

Voorbeelden van steen dat glad wordt: Marmer, gepolijst graniet, gezoet basalt.

Krast Chinees hardsteen?

Jazeker! Natuursteen krast. Er is namelijk altijd iets wat harder is dan steen. Als de tegel net op uw terras ligt zult u merken dat er krassen in komen.

Dit is echter geen enkel probleem. Deze krassen zitten namelijk in de toplaag (zie info over zoeten) deze toplaag is donkerder dan de steen zelf dus iedere kras is zichtbaar.

Als de zoetlaag door de inwerking van UV-straling is verdwenen, is de tegel door en door kleurecht. Krassen zijn dan vrijwel niet meer zichtbaar. Een regenbui spoelt het stof van de kras weg, en uw terras oogt weer prima!

Wij adviseren met klem om uw bestelling als volgt op te bouwen: U meet de netto oppervlakte die bestraat moet gaan worden. (Lengte x Breedte)

De uitkomst vermenigvuldigt u met 1,05. Hierdoor heeft u 5% extra voor breuk, zaag- en snijverlies. Wij zien wekelijks mensen bij de opslag die voor 1 tegel meer dan 80 kilometer rijden omdat er net te krap besteld is. Zelfs bij een terras waarbij niet gezaagd hoeft te worden is het zeer raadzaam om iets meer te bestellen.

Natuursteen is een natuurproduct. Kleurnuances, structuurtekeningen en incidentele kleine beschadigingen zijn onvermijdelijk. Bestel nooit te krap!

Garantie / omruiling.

Heeft u op uw aflevering een vorm van garantie? Jazeker! Hierboven hebben wij u uitgelegd over snijverlies en omruiling. Voor 1 tegel van een paar Euro kunnen wij uiteraard geen trailer sturen die ruim 80 Euro per uur kost... Heeft u echter een krat met transportschade dan beschikt u zelf waarschijnlijk niet over het juiste vervoer. Wij komen een dergelijke krat bij u omruilen. Dit gebeurt in overleg.

Belangrijk punt van aandacht:

Indien de materialen al verwerkt zijn kunnen wij deze niet meer omruilen. Verwerken is accepteren. De standaard reclamatieperiode is 8 dagen na aflevering.

Buiten impregneren?

Vaak wordt ons gevraagd of er middelen zijn om de tegels buiten te impregneren.

De reden dat dit gevraagd wordt is veelal om de tegels donker(der) te maken of donker te houden.

Zoals elders op de website uitgelegd breekt de UV straling in het zonlicht de polijst/zoetlaag van nauursteen af en krijgt de tegel weer zijn oorspronkelijke kleur. Impregneren is een mogelijkheid.
ECHTER! Ook impregnatie wordt door UV straling afgebroken. U zult dit proces dus regelmatig moeten herhalen. Een ander nadeel van impregneren is dat water als bolletjes op de tegel blijft staan (dus uw tegels worden glad bij regen ipv stroef)

Kortom...het is mogelijk maar wij adviseren het niet.

Binnen impregneren?

Tegels buiten worden door zon en regen gereinigd. Binnen treden er andere vervuilingen op en is het impregneren van de vloer vaak aan te raden.

U kunt kiezen!
Als de tegel gelegd is mag u deze na ca. 4 weken impregneren. Vindt u de vloer mooi zou als hij is, dan kiest u een transparante impregnatie (ca. 90% bescherming) Wilt u de vloer nog meer laten 'leven'en deze donkerder maken, dan kiest u voor kleurverdiepende impregnatie (100% bescherming)
Beide soorten en de bijbehorende reinigingsmiddelen hebben wij op voorraad in de showroom.

Belangrijk:
Na het leggen: 4 weken wachten met impregneren. De lijm en voeg dient uitgehard te zijn. Voor het impregneren de vloer goed reinigen met bijvoorbeeld 'grondreiniger'
Voor het impregneren NIET dweilen met bijvoorbeeld groene zeep. Dit laat een filmlaag achter op de tegels en voorkomt een goede impregnatie.

Aflevering / routes:

De grootste uitdaging in ons werk!
Vaak krijgen wij de vraag waarom wij zelf een aantal dagen vooraf bellen wanneer wij willen komen afleveren.

Wij zullen dit proberen uit te leggen: Er passen ca. 30 pallets op onze trailers. Wij leveren door heel Nederland en proberen met alle voorkeuren voor een bepaalde afleverdag rekening te houden.

Zodra wij een route hebben samengesteld beginnen wij met bellen. De eerste twee adressen zijn blij en geven akkoord. Het 3e adres heeft de stratenmaker niet op tijd en wil 2 weken wachten. Hierdoor komen er opeens 8 palletplaatsen vrij en voegen wij een ander adres toe. Vaak verandert hierdoor de route en beginnen wij opnieuw met bellen. Zo maken wij 3-5 routes per dag. Een hele klus.. pas als iedereen akkoord heeft gegeven zijn de routes definitief en worden de trailers geladen met de pasklare bestellingen.

Showroom

Openingstijden showroom

Ma: Gesloten
Di: 13.00-18.00
Woe: 13.00-18.00 / 19.00 -21.00 (koopavond)
Do: 13.00-18.00
Vrij: 13.00-18.00
Zat: 10.00-16.00

Telefonisch bereikbaar:

Maandag tot zaterdag van 09.00 – 18.00 uur bereikbaar.

Let op! Showroom krijgt voorrang op telefoon.

Adres showroom:
Borgman van Dijk bv
Eendrachtstraat 46
3785 KV Zwartebroek
(vlakbij Amersfoort )

Telefoon: 0342-462277

Let op! Afhalen alleen op afspraak, mits vooraf besteld en door ons bevestigd.

Natuursteen heeft vaak per boot de halve wereld al omgereisd, deugdelijk verpakt in houten kratten. Bij het openmaken van een krat ziet u soms schilfers op de tegels liggen. Dit is vrijwel nooit breuk. In het land van herkomst worden de tegels nauwkeurig geselecteerd. De quality manager bepaalt wat de onderzijde en wat de bovenzijde van de tegel wordt. De bovenzijde wordt bewerkt (bijvoorbeeld gezoet /gepolijst) De onderzijde waar bijvoorbeeld een schilfertje vanaf is, is na het verwerken niet meer zichtbaar. Pak de krat uit en u zult zien dat er van schade geen sprake is.

Toch breuk?
Gebruik breuktegels als eerste als zaag- en passtuk. Komt u door breuktegels toch tekort, dan mogen deze worden omgeruild voor gave exemplaren. Meld dit wel even vooraf, dan kunnen wij deze voor u klaarzetten. Breuktegels moeten altijd worden ingeleverd.

-->

Comments are closed.